Η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κωνσταντόπουλου ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της το 2006.

Η Πασχαλιά της κυρά-Μαρίας…

Του  Λάμπρου Κ. Τζουβάρα

Η Πασχαλιά θεωρείται ο προάγγελος της Άνοιξης. Η άνθισή της σηματοδοτεί τον ερχομό της. Είναι ένα ξεχωριστό φυτό που χρειάζεται υπομονή για να περιμένουμε να ανθίσει.

  Κάθε Απρίλιο τα Καλαμποκαίικα ομορφαίνουν από αυτό το πανέμορφο και ιδιαίτερο φυτό που στολίζει την αυλόπορτα της κυρά-Μαρίας Καλαμπόκη. Η ηλικία του άγνωστη, αλλά η ευωδιά του ορισμός. Αποτελεί το καμάρι σ’ αυτό το πλάτωμα του δρόμου που η κυρά –Μαρία με επιμέλεια φροντίζει και καθαρίζει ακόμα και σήμερα. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα μερικές ‘’οάσεις’’ ευωδιάς ακόμα στο χωριό μας.   

   Τα λουλούδια της Πασχαλιάς συνοδεύει ένας μύθος που τα κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερα και σχετίζεται με την Ανάσταση του Ιησού. Λέγεται πως ήταν το δένδρο που προσέφερε τη δροσιά και τον ίσκιο του στην Παναγία και τον Ιωσήφ όταν εκείνοι όδευαν προς την Αίγυπτο στην προσπάθεια τους να σώσουν τον Χριστό από την δολοφονική μανία του Ηρώδη. Τότε η Παναγία το ευλόγησε να είναι πάντα φορτωμένο με πανέμορφα ευωδιαστά άνθη. Σύμφωνα με το μύθο, όμως, το όνομά του το πήρε λίγο καιρό αργότερα, όταν οι Ιουδαίοι σταύρωσαν τον Χριστό. Είχε φυτρώσει κοντά στον Γολγοθά και βλέποντας τον Κύριο να σταυρώνεται μαράθηκε από τον καημό του. Όταν τρεις μέρες μετά ο Ιησούς αναστήθηκε, το δεντράκι ζωντάνεψε ξανά.

   Η πασχαλιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τη μυθολογία υπήρχε μια πανέμορφη Νύμφη, η Σειρήνα. Για να γλυτώσει από τον θεό Πάνα, ο οποίος την κυνηγούσε γιατί την ερωτεύτηκε, μεταμόρφωσε τον εαυτό της σε αρωματικό θάμνο.

    Υπάρχουν πολλές ποικιλίες με άνθη μονά ή διπλά, μερικές από τις όποιες καλλιεργούνται στην Ελλάδα.Η κοινή Πασχαλιά είναι αυτή που καλλιεργείται περισσότερο. Θάμνος ή δενδρύλλιο με ζωηρή ανάπτυξη ύψους 3 - 5 μ. και μικρά άνθη κατά τα τέλη Απριλίου ως 15 Μαΐου, που βρίσκονται σε ογκώδεις επάκριες πυκνές σταχυοειδείς ταξιανθίες. Κάθε βλαστός φέρει 2-4 ανθοταξίες που έχουν ένα χρώμα λευκό καθαρό, ροζ, κόκκινο πορφυρό, μωβ, βιολέ ή ανοιχτό μπλε, ανάλογα με την ποικιλία.

 

 

 

    

 2006 - 2024 | sellades.com

Η ιστοσελίδα λειτουργεί με χορηγία της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας