Η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κωνσταντόπουλου ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της το 2006.

Σελλάδες

Σελλάδες, το πανέμορφο αυτό χωριό εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Άρτας κοντά στο όριο με το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η σημερινή τοποθεσία του χωριού είναι μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα των «Παλιοσελλάδων», δηλαδή του παλιού χωριού. Τα σπίτια λουσμένα από το ζεστό φως του ήλιου απλώνονται αρμονικά στην πλαγιά ενός λοφίσκου. Γκριζογάλαζοι ελαιώνες στεφανώνουν το χωριό από βόρεια και στη νότια πλευρά του απλώνεται μια καταπράσινη πεδιάδα γεμάτη πορτοκαλιές, που τη διασχίζουν ποτάμια, τα οποία εκβάλλουν στον Αμβρακικό Κόλπο. Ο επισκέπτης μπορεί να μαγευτεί απο το τοπίο κάθε εποχή, αλλά ο χειμώνας ίσως είναι η εποχή που κολακεύει το χωριό περισσότερο από κάθε άλλη, γιατί παρόλο που το χιόνι δεν αγγίζει σχεδόν ποτέ τη περιοχή μας, οι αμυγδαλιές το Γενάρη δημιουργούν την εντύπωση ενός χιονισμένου τοπίου. Βλέποντας κανείς τις Σελλάδες από μακρυά, παρατηρεί ότι οι κατοικίες ξεχύνονται σαν μια άσπρη θάλασσα από τη κορυφή του λόφου μέχρι και το κάμπο, ενθουσιάζεται και γοητεύεται επειδή μοιάζει σαν ένα νησί και ας μη περιβάλλεται από θάλασσα. Τα σπίτια ολόλευκα, με κόκκινες στέγες και περιποιημένες αυλές, στολισμένες με πολύχρωμα λουλούδια, δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε έναν ονειρεμένο τόπο.

   

Οι κάτοικοι του χωριού είναι εργατικοί σαν τις μέλισσες και μόλις ξημερώνει ξεκινούν για τα χωράφια τους σαν δραπέτες μιας άλλης εποχής. Κύρια ασχολία τους είναι η καλλιέργεια της γης και η εκτροφή αιγοπροβάτων. Πολλοί συντηρούν διάφορες επιχειρήσεις και καταστήματα εντός του χωριού. Οι Σελλάδες όμως δεν στερούνται επιστημόνων και καλλιεργημένων ανθρώπων. Σε αυτό το τόπο έχουν ανδρωθεί καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας μας.

Για τη προέλευση της ονομασίας του χωριού έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες απόψεις αλλά καμία δεν έχει ως τώρα επιβεβαιωθεί ως πραγματική. Καταρχήν, πιστεύεται ότι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν οι Σελλοί, ένας αρχαίος ηπειρώτικος λαός προερχόμενος από τη περιοχή της Δωδώνης των Ιωαννίνων και ίσως αυτή να είναι η πιο σωστή αντίληψη. Μια άλλη άποψη θέλει το χωριό να οφείλει την ονομασία του στην ασχολία των πρώτων κατοίκων, οι οποίοι ήταν κατασκευαστές σελών αλόγου και μια τρίτη θέλει το χωριό να ονομάστηκε έτσι επειδή είναι κτισμένο με τρόπο ώστε τοπογραφικά να μοιάζει σαν σέλα αλόγου. Επιπλέον, ο Στράβωνας ονομάζει την περιοχή από το χωριό ως το Μακρύν όρος Σελλαΐδα και αυτό είναι επίσης μια πιθανή εκδοχή για την ονομασία του χωριού. Τέλος μια άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι ο πρώτος κάτοικος του χωριού είχε το επώνυμο Σελλαδίτης. Καμιά ωστόσο άποψη δεν είναι ικανή να αναιρέσει την άλλη γιατί όλες αποτελούν πραγματικές εκδοχές για την ονομασία του χωριού.

   

Πληροφορίες για τη χρονολογία που χτίστηκε ο οικισμός δεν υπάρχουν και το μόνο στοιχείο που δηλώνει για πρώτη φορά την ύπαρξη του στην ιστορία είναι η μαρτυρία του καθηγητή Κ. Μέρτζου, ο οποίος ερευνώντας τα αρχεία της Βενετίας, μας πληροφορεί ότι το 1696 οι Σελλάδες με το γειτονικό χωριό Μεγάρχη, πλήρωναν φόρο υποτέλειας στους Ενετούς. Μεταγενέστερα και μέχρι τους χρόνους του μεγάλου ξεσηκωμού της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 δεν έχουμε καμία γραπτή αναφορά για την ύπαρξη των Σελλάδων, εκτός από τα ονόματα κάποιων Σελλαδιτών που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση.

    

 2006 - 2024 | sellades.com

Η ιστοσελίδα λειτουργεί με χορηγία της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας