Τράπεζα Αίματος Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας

Εκδηλώσεις

Πανηγύρι τον Δεκαπενταύγουστο

Στις 15 Αυγούστου γιορτάζει το ιστορικό μοναστήρι των Σελλάδων, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Για να τιμήσουν την Παναγία οι Σελλαδίτες, ανήμερα της εορτής γίνεται περιφορά της εικόνας της στους δρόμους του χωριού και διοργανώνεται πολυήμερο πανηγύρι στη πλατεία. Τις ημέρες εκείνες οι Σελλάδες κατακλύζονται από πλήθος πιστών που έρχονται με ευλάβεια να ασπαστούν την άγια εικόνα της Παναγίας. 

 

Επέτειος πεσόντων Σελλαδιτών

Κατά τα μαρτυρικά χρόνια της κατοχής οι Σελλαδίτες δεν υποδουλώθηκαν στον κατακτητή αλλά αντιστάθηκαν σθεναρά μαχόμενοι για την ελευθερία τους. Τραγικό αποτέλεσμα αυτής της ηρωικής στάσης ήταν το μαρτυρικό συμβάν του καλοκαιριού του 1943 όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν 12 Σελλαδίτες που πάλευαν για τη σωτηρία του τόπου τους. Κάθε χρόνο τελείται επιμνημόσυνη δέηση για αυτούς τους αδικοχαμένους ανθρώπους στο μνημείο πεσόντων Σελλαδιτών και γίνεται κατάθεση στεφάνων από τους συγγενείς τους, τους συγχωριανούς τους και την τοπική εξουσία.

 

Sellades Open Forest Festival

Καλοκαίρι, άφθονα rock και metal ακούσματα, σε έναν εξαιρετικό χώρο με πανύψηλα δέντρα να προσφέρουν τη δροσιά τους στη ζεστή καλοκαιρινή νύχτα. Όλα αυτά θέτουν τις βάσεις για μια αξέχαστη βραδιά. Ο πολιτιστικός σύλλογος Σελλάδων «Ο Πυρσός» και ο σύλλογος φίλων  μουσικής Άρτας «Ο Αυλός» διοργανώνουν τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία ένα φεστιβάλ που έχει ως κύριο σκοπό να στηρίξει και να αναδείξει τα Αρτινά συγκροτήματα αλλά παράλληλα κάνει προσπάθειες να φιλοξενήσει και αναγνωρισμένα σχήματα από την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο γνωστό δασάκι των Σελλάδων που βρίσκεται κάτω από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και έχει καταφέρει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συναυλιακής ατζέντας της Άρτας. Ανάμεσα στα συγκροτήματα που έχουν εμφανιστεί στο φεστιβάλ είναι οι Αρτινοί Heritage, LockNLoad και Stoned Spirit, οι Godsleep και πολλοί άλλοι.

 

Γιορτή της νοικοκυράς

Η γιορτή της νοικοκυράς είναι μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλάδων και έχει ως κύριο σκοπό να αναδείξει με καμάρι και περιφάνεια την αξιοζήλευτη τέχνη των γυναικών του χωριού οι οποίες εκθέτουν στην πλατεία των Σελλάδων διάφορα φαγητά και γλυκά που οι ίδιες έχουν ετοιμάσει με φροντίδα και μεράκι. Οι Σελλαδίτισες νοικοκυρές είναι άξιες γυναίκες και αυτή η γιορτή είναι αφιερωμένη σε αυτές. Στο τέλος της βραδιάς ακολουθεί παράσταση από τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου.

 

Απόκριες

Ένα μεγάλο πανηγύρι στήνεται τις Απόκριες κάθε χρόνο στις Σελλάδες. Οι χωριανοί και όποιος άλλος θέλει να συμμετάσχει, πετούν τη στολή της καθημερινότητας και ντύνονται «μασκαράδες» γιορτάζοντας τη παραδοσιακή αυτή εορτή. Χορός, τραγούδι και πολύ κέφι είναι αυτά που κυριαρχούν ενώ τα διάφορα άρματα που παρελαύνουν μαζί με τους καρνιβαλιστές σατυρίζουν αυτά που βασανίζουν τους Σελλαδίτες, προσπαθόντας να τα ξορκίσουν μακρυά.

Βαγγέλης Παντιώρας  VK Villas  Stathis Rental Apartments

 2006 - 2019 | sellades.com

Η ιστοσελίδα λειτουργεί με χορηγία της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας