Τράπεζα Αίματος Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας

Εορτή Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου 2022

Κυριακή 8 Μαΐου  23:50

Με αρκετό κόσμο τελέστηκε η θεία Λειτουργία στο εξωκλήσι του χωριού μας Άγιο Ιωάννη, εκτός από χωριανούς βρέθηκαν και πιστοί από γειτονικά χωριά Φωτεινό, Μεγάρχη και Κομπότι. Παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος την Κοινότητας Σελλάδων  Γρηγόρης Πασπαλιάρης και η Αντιδήμαρχος (Δ.Ε. Κομποτίου) Θεοδώρα Μαλλιγιάννη.

Έρχονται αυξήσεις φωτιά;

Σε συζήτηση που είχαμε με μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου Νικολάου Σκουφά, μας ενημέρωσε ότι, η δημοτική αρχή προτίθεται να ορίσει το ποσό των 500€, ως τέλος αποχέτευσης, ανά σύνδεση (για κάθε σπίτι). Επιπλέον οι λογαριασμοί ύδρευσης, θα επιβαρυνθούν κατά 70%, από ότι πληρώνουμε σήμερα.

Με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες θεωρούμε ότι, το υπέρογκο αυτό ποσό θα είναι δυσβάσταχτο για τους χωριανούς μας και για κάθε συνδημότη.

Ελπίζουμε ότι, θα επικρατήσει η λογική και δεν θα διαμορφωθεί αυτό το ποσό για το τέλος σύνδεσης, αλλά και για τους μελλοντικούς λογαριασμούς ύδρευσης.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Αεροφωτογραφίες και βίντεο των Σελλάδων!

Μέσω της Gallery του site μας μπορείτε να απολαύσετε αεροφωτογραφίες και ένα βίντεο του πανέμορφου χωριού μας!

Δείτε τις ΕΔΩ.

 

Κυριακή των Βαΐων - Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Σελλάδων Άρτας

Την Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου 2021 και ώρα 08:00 το πρωί, μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά (στο κανάλι μας στο youtube Σελλάδες TV)  τη λειτουργία από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σελλάδων, κάνοντας κλικ στο ακόλουθο link: 

https://bit.ly/3mWQzkW

  

Κτηματολόγιο: Ξεκινάει η προανάρτηση για την Άρτα

Ξεκινάει την Δευτέρα 29 Μαρτίου η ηλεκτρονική Προανάρτηση των στοιχείων του κτηματολογίου για τα ακίνητα εντός των Περιφερειακής Ενοτήτας Άρτας.

Συγκεκριμένα από 29/03/2021 έως 13/05/2021 θα πραγματοποιηθεί στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, η ηλεκτρονική Προανάρτηση της κτηματολογικής βάσης. 

Αναλυτικά για το νομό Άρτας:

Δήμος Αρταίων (εκτός των Δημοτικών/Τοπικών Κοινοτήτων Αρταίων, Βλαχέρνης, Καμπής, Παντανάσσης, Φιλοθέης)

Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη

Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων

Δήμος Νικολάου Σκουφά (εκτός της Δημοτικής Κοινότητας Πέτα)

Η προανάρτηση περιλαμβάνει το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.

Με χρήση των κωδικών taxisnet θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων που τους αφορούν και των αντίστοιχων ακινήτων και να επαληθεύσουν την ορθότητά τους.

Εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εφόσον δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, είτε κατόπιν ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης, είτε αποστέλλοντας την αίτηση επανεξέτασης στοιχείων με email στην ηλεκτρονική δ/νση του Γραφείου Κτηματογράφησης (αναλυτικές πληροφορίες στο τέλος του εντύπου).

Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δηλώσουν, αλλά δεν περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική Προανάρτηση, τότε τα δικαιώματά τους δεν εντοπίστηκαν ή τα στοιχεία που προσκόμισαν δεν κρίθηκαν επαρκή. Θα πρέπει να επικοινωνήσουν εντός της ανωτέρω προθεσμίας με το Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να δοθούν οδηγίες για τις ενέργειές τους, ώστε τα δικαιώματά να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες της Ανάρτησης.

Στην περίπτωση που στην κτηματολογική βάση της Προανάρτησης, έχουν συμπεριληφθεί στοιχεία δικαιωμάτων που τους  αφορούν, για τα οποία δεν έχουν υποβάλει δήλωση, αλλά προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων που συλλέχθηκαν τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουν εντός της ανωτέρω προθεσμίας με το Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να δοθούν οδηγίες για τις ενέργειές τους, ώστε τα δικαιώματά τους να συμπεριληφθούν στους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες της Ανάρτησης.

Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι , οφείλουν να υποβάλουν δήλωση του ν.2308/95, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος, είτε κατόπιν ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης (αναλυτικές πληροφορίες στο τέλος του εντύπου), είτε ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr, μέσα από την εφαρμογή «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».

Μετά την ολοκλήρωση της Προανάρτησης, την εξέταση των αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων που θα υποβληθούν και την αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων, θα ακολουθήσει η διαδικασία της Ανάρτησης.

Η συμμετοχή στη διαδικασία της Προανάρτησης είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς με αυτήν εξασφαλίζεται ότι τα δικαιώματα που δηλώθηκαν θα καταγραφούν σωστά στο Κτηματολόγιο και θα αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Η επικαιροποίηση είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για τυχόν μεταβολές που μπορεί να επέλθουν στην ιδιοκτησία τους κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Γραφείο Κτηματογράφησης Π.Ε. Άρτας:

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2681075914 & 2681077566 και στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr

Συχνές ερωτήσεις & υποβολή αίτησης επανεξέτασης στοιχείων: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Διεύθυνση γραφείου κτηματογράφησης Π.Ε. Άρτας: Κρυστάλλη Κώστα 31, Άρτα Τ.Κ. 47131

 Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 - 16:00 και κάθε Τετάρτη 8:00 - 20:00. 

Εφιστάται η προσοχή στους χωριανούς και φίλους, να κάνουν τον απαραίτητο  έλεγχο για το τι έχει δηλωθεί στο κτηματολόγιο. Και αν απαιτηθεί να κάνουν ένσταση για μην μπλέξουν σε περιπέτειες. 

 

Το σαρανταήμερο των Χριστουγέννων

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του βασικού συνεργάτη της εφημερίδας μας "Τα Σελλαδίτικα Νέα" και αείμνηστου δασκάλου του χωριού μας, Χρήστου Η. Σεργιάννη, από το φύλλο 43 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1989). Ο Χρήστος Η. Σεργιάννης, με τα άρθρα του, έχει καταγράψει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του χωριού μας και, έτσι, οι ιστορίες που μας άφησε παρακαταθήκη συνεχίζουν να είναι ανεκτίμητης αξίας για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Οι μεγάλοι έχουν πολλές και ποικίλες αναμνήσεις για την περίοδο του σαρανταημέρου πριν από σαράντα, πενήντα και περισσότερα χρόνια. Επειδή ήταν μια περίοδος έντονης θρησκευτικοκοινωνικής ζωής για μικρούς και μεγάλους, θά ‘ταν σκόπιμο τώρα που πλησιάζουν τα σημερινά Χριστούγεννα ν’ αναφερθούμε στο θέμα αυτό για να μάθουν τα παιδιά μας και τ’ αγγόνια μας, τον τρόπο θρησκευτικοκοινωνικής ζωής των πατέρων και των παππούδων τους κείνες τις εποχές


Στις 14 Νοέμβρη, όπως ξέρουμε, είναι η γιορτή του Αγ. Φιλίππου κι είναι η τελευταία μέρα της «γαστριμαργικής ασυδοσίας». Για σήμερα μιλάω, όχι για κείνες τις εποχές που η νηστεία αποτελούσε μόνιμη κατάσταση ζωής, «χρονικής», όπως λέει και ο λαός μας. «Εν πάσει περιπτώσει». Του Αγίου Φιλίππου απόκρευε όλος ο κόσμος. Άλλος με μια κότα κι άλλος μ’ ένα κοψίδι παλιόγιδα, πού ‘σφαζαν ο Μπάρμπα Γιάννης ο Λυπημένος, ο Μπάρμπα Γιώργος ο Σεργιάννης (Βζης), ο Μπαρμπαλέξης ο Σαπρίκης και άλλοι χασάπηδες. Απ’ εδώ και πέρα (σταυρός και βούλα), τέρμα το κριάς, τα ψάρια, τα γαλακτερά και όσα αρταίνουν. Οι χριστιανοί «καλούνταν» να εξαϋλωθούν σωματικά, που είναι το πρώτο στάδιο άσκησης για πνευματική και ψυχική ανάταση, που μαζί με την εξομολόγηση του πνευματικού θα δεχτεί λευκός, κατάλευκος τη «Θεία Κοινωνία». Και το τηρούσαν σχεδόν στο σύνολό τους, προπαντός οι γυναικούλες, που με μεγάλη σκοτούρα ετοίμαζαν τα καθημερινά νηστίσιμα φαγητά, όπως τα λάχανα -άφθονα τότε, τις λαχανόπιτες, τα γουμίδια, τα μιρμιλόνια, τη ζιματούρα, τις προμάδες με τις ελιές, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα τα τόσα άλλα… λιπαρά! Με την έναρξη της σαρακοστής άρχιζαν και τα σαρανταλείτουργα. Ο σεβάσμιος παπάς μας, παρά τα γηρατειά του και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πορευόταν αγόγγυστα στον οίκο του Θεού με το ράσο «κατσιούλα» και το χέρι στην καρδιά, για να κάνει τη γέφυρα από τη γη στον ουρανό με τις ατέλειωτες δεήσεις του, για να περάσουν τα παρακάλια των ζωντανών στους αγαπημένους νεκρούς των. Άκουγες την καμπάνα παράωρα και σ’ έπιανε ρίγος. Ένιωθες πως δεν σ’ αγγίζει η κόλαση της κοσμοχαλασιάς του καιρού. ‘Ενιωθες πως είσαι κοντά μαζί με το Θεό και ξανακοιμόσουν τον ύπνο των αγγέλων.

Με το σαρανταήμερο της νηστείας, συνδυάζονταν πολλές φορές και το σαρανταήμερο των καιρικών συνθηκών. «Μωρέ τι καιρός είναι τούτος; Σαρανταήμερο είναι;» λέει πολλές φορές ο λαός μας. Πίτσι-πίτσι κάθε μέρα. Εικοσιτετράωρα, σαρανταοχτάωρα. Βδομάδες. Έρευαν τα λόγια και οι οχτιές. Έβγαιναν (ξεχείλιζαν) τα ρέματα και οι μάνες (μεγάλα χαντάκια), φούσκωναν τα χαντάκια και τα σαϊτάρια (αυλάκια) των χωραφιών. Γράδωναν οι τζομπαναραίοι στα γρέκια και τις καλύβες, λούφαζαν οι γεωργοί στα τζάκια και τα κατώγια. Τότε αναγκάζονταν ν’ αποφασίσουν ηρωικές εξορμήσεις για κλαρί στο λόγγο και για χορτάρι στα γρασίδια. Ήταν και οι γκαστρωμένες γελάδες, οι πρατίνες και οι γίδες που κινδύνευαν να απορρίξουν. Άλλοι έβρισκαν την ευκαιρία να γομώσουν τα σαμάρια, τις αλιμαργιές και τα καπίστρια. Άλλοι να ξεσπορίσουν τα καρπούζια, (ρόκες/καλαμπόκια/διαλεγμένες για σπόρο), άλλοι να ξεκαθαρίσουν τον καπνό (ήταν πολλοί καπνοπαραγωγοί τότε), άλλοι να χαβανίσουν καπνό (να κόψουν καπνό ψιλό), κι άλλοι να ταχτοποιήσουν τα γεωργικά τουςς εργαλεία για την καινούργια γεωργική χρόνια.

Οι κοπέλες και οι γυναίκες είχαν δικό τους τρόπο ζωής. Πέρα από τις καθημερινές σπιτικές δουλειές είχαν και τα ξενύχτια. Μαζεύονταν τα βράδια στα σπίτια της γειτονιάς, κι εκεί, μέσα σε ευχάριστο κλίμα παρέας, έπλεκαν και κένταγαν τραγουδώντας, χαχανίζοντας και κουτσομπολεύοντας. Μα δύσκολα έβγαινε το άδολο κουτσομπολιό στον «αέρα», όπως λέμε σήμερα. Έτσι μου φαίνεται να φωνάξω δυνατά. Πόσο όμορφος ήταν ο κόσμος τότε, παρά τις φτώχειες και τα βάσανα της ζωής του! Σήμερα, έχουμε όλα τα καλά μας, μα το χειρότερο είναι το ασίγαστο άγχος που πλημμυρίζει τα κύτταρά μας και σκοτεινιάζει την ψυχή μέρα και νύχτα. Έτσι κύλαγαν οι μέρες και οι νύχτες μέχρι την προπαραμονή και παραμονή της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης. Το τι γινόταν τότε, δεν είναι εύκολο να περιγράφει. Αυτά που αποπειρώμαι να περιγράψω δεν φτάνουν ούτε τον ένα κόκκο σιταριού στο σεμνό πιάτο της γριούλας, που με κατάνυξη και ευλάβεια προσφέρει θυσία στην εκκλησιά. Τα σπίτια μοσχοβολούν κερί και μέλι. Οι πρωτόγριες με τις μεσόκοπες στρίβουν τα φτίλια, αναλιγώνουν (μαλακώνουν) τα κεριά και φτιάχνουν ψυχοκέρια και ψυχολαμπάδες. Άλλες ασβεστώνουν μέσα κι έξω, άλλες πλένουν τα καντήλια και καθαρίζουν τα κονίσματα, άλλες ετοιμάζουν τις λειτρουγιές, τα υψώματα, τα χριστόψωμα, τα σταυρουδάκια για τ΄ αγόρια και τις κ΄τσούνες για τα κορίτσια. Πρέπει να δοθούν στα παιδιά της οικογένειας και στ’ αναδεχτούδια• έτσι το θέλουν τα παλιά μας έθιμα.

Τα παιδιά χαίρονται, φωνάζουν κραυγές χαράς, χοροπηδούν, γίνονται ενοχλητικά μπαινοβγαίνοντας στο σπίτι κι ενοχλούν τις γυναίκες πό’ χουν τόσα και τόσα να ετοιμάσουν. Καμιά δύναμη δεν μπορεί να τ’ αποτρέψει παρά μόνο τα τα βελάσματα και τα γουρλίσματα. Είναι τα ζώα που γίνονται θυσία στη γιορτή του Χριστούλη μας. Τότε, τσούρμα-τσούρμα τα παιδιά τρέχουν στις γειτονιές για να δουν το «απαίσιο θέαμα». Είναι και περίεργα, άλλα θέλουν και το μεράδι τους. Τη φούσκα (την ουροδόχο κύστη) που πολύ τους αρέσει να τη φουσκώνουν με στέη (καλαμιά) ή και να την κάνουν μπάλα επενδυμένη με δίμιτο. Απ’ τα γρούνια ήταν η μεγαλύτερη και ανθεκτικότερη φούσκα. «Ε, ρε, τι διάολος γινόταν όταν έσφαζαν τα γρούνια!». Δυο-τρεις ανέτρεπαν το γρουν’ και το κράταγαν, ας πούμε γερά. Ο σφάχτης βύθιζε το μαχαίρι στον παχύ λαιμό του και προσπαθούσε να βρει το «καρκάκι». Το γρουν’, στην προσπάθειά του να επιζήσει, επέτεινε τις δυνάμεις του, ανέτρεπε τους βαστάζους και λακούσε στα κήπια αφηνιασμένο. Κους-κους-κους οι γυναίκες με ένα ταψί καλαμπόκι. Πού να ημερέψει το γρουν’! Τότε έρχονταν οι σκληρο με τα τσεκούρια και τα δίκανα. Όμως και τα βάναυσα επιτρέπονται όταν τα ζώα γίνονται θυσία στη γιορτή του Χριστού. Ακόμα και οι παραβιάσεις της νηστείας ,από την παραμονή, με κομμάτια ψητού και τσιγαρίδες, που κάνουν να μοσχοβολούν όλες οι γειτονιές του χωριού μας. Το ξημέρωμα συγκλονιζόταν από τον παρατεταμένο πανηγυρικό ήχο της καμπάνας. Καλούσε μικρούς και μεγάλους σε πάνδημη προσέλευση στη γιορτή του νεογέννητου Χριστούλη μας. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα για άλλη φορά.

 

Βαγγέλης Παντιώρας  VK Villas  Stathis Rental Apartments

 2006 - 2019 | sellades.com

Η ιστοσελίδα λειτουργεί με χορηγία της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας