Τράπεζα Αίματος Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας

Μικρές Βόλτες

Σελλάδες -  Άγιος Παντελεήμονας

Το εκκλησάκι του Άγιου Παντελεήμονα χτίστηκε από τους κατοίκους του χωριού πριν 20 περίπου χρόνια σε μια πολύ όμορφη περιοχή λίγο πιο έξω από τις Σελλάδες, γεμάτη ελαιώνες. Η διαδρομή είναι αρκετά εύκολη και ενδύκνειται για ένα περίπατο με τα πόδια με τη διάρκεια της να υπολογίζεται στα 20-30 λεπτά. Κατευθυνόμαστε στο δυτικό άκρο του χωριού και ακολουθούμε το δρόμο που οδηγεί έξω από τις Σελλάδες. Ελάχιστα έξω από το χωριό συναντάμε τη τοποθεσία «Σπηλιές» ένα πανέμορφο μέρος όπου το βουνό σκίζεται και δημιουργεί ένα άνοιγμα που θυμίζει σπηλιά. Εκεί θα βρούμε και ένα χώρο ξεκούρασης για τον επισκέπτη όπου μπορεί να θαυμάσει το τοπίο που συνθέτουν τα ψηλά δέντρα και το ρυάκι που ρέει ασταμάτητα. Συνεχίζουμε τη πορεία μας προς τους «Σπόρους» και στη συνέχεια στην «Απιδούλα». Το εκκλησάκι του Άγιου Παντελεήμονα βρίσκεται στη κορυφή του λόφου που βλέπουμε μπροστά μας. Ακολουθούμε τον ανηφορικό δρόμο που περιστοιχίζεται από πλούσια και πανύψηλα ελαιόδεντρα και αντικρύζουμε το εκκλησάκι και την απέραντη θέα που απλώνεται μπροστά μας.

 

Σελλάδες - Αϊ Γιάννης

Τοποθετημένο στο πιο ορεινό επίπεδο των Σελλάδων το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε το πανοραμικό τοπίο όπου ο ουρανός και η θάλασσα γίνονται ένα στην άκρη του ορίζοντα. Η διαδρομή μπορεί να γίνει με πεζοπορία για τους πιο τολμηρούς αλλά και με αυτοκίνητο. Παλιότερα όταν δεν υπήρχε ο σύγχρονος δρόμος που έχουμε τώρα, οι πιστοί συνήθιζαν να πηγαίνουν στον Αϊ Γιάννη με τα πόδια, επειδή όμως η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη προτείνεται να χρησιμοποιηθεί κάποιο μεταφορικό μέσο αφού σε 5 μόλις λεπτά θα είστε στον προορισμό σας. Η διαδρομή είναι ορεινή και η κάθε στροφή προσφέρει καταπληκτική θέα. Παίρνουμε τον δρόμο για το βόρειο τμήμα του χωριού και ακολουθούμε τις πινακίδες που δείχνουν την κατεύθυνση για Φωτεινό, το αμέσως επόμενο χωριό μετά το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη. Το εξωκλήσι βρίσκεται χτισμένο στην άκρη του βουνού. Αξίζει να θαυμάσετε το πανέμορφο τοπίο από το πίσω προαύλιο όπου μπορείτε να δείτε τις Σελλάδες αλλά και άλλα χωριά από ψηλά ενώ η θέα απλώνεται μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο.

 

Σελλάδες - Κόπραινα

Η Κόπραινα είναι μια περιοχή του δήμου Νικολάου Σκουφά κοντά στις Σελλάδες. Παλιότερα κατείχε σημαντική θέση στο εμπόριο της Άρτας καθώς ήταν μεγάλο λιμάνι που χρησιμοποιούνταν για τη διακίνηση αγαθών. Σήμερα τη θέση των εμπορικών πλοίων έχουν πάρει τα αλιευτικά σκάφη και η Κόπραινα φημίζεται για το νόστιμο ψάρι της. Η διαδρομή έχει διάρκεια περίπου 13 λεπτά με το αυτοκίνητο. Μόλις φθάσετε υπάρχει μεγάλος χώρος για να σταθμεύσετε το όχημα σας στο πίσω μέρος των κτηρίων όπου στεγάζονται το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το μουσείο Αλιείας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Μην αμελήσετε να τα επισκεπτείτε, είναι πολύ ενδιαφέροντα και επιμορφωτικά. Περπατήστε στο παλιό λιμάνι και δείτε το πανέμορφο χωριό Μενίδι απέναντι να σας χαιρετά. Υπάρχει και ειδική διαδρομή που μπορείτε να ακολουθήσετε είτε με ποδήλατο είτε με τα πόδια και διασχίζοντας περιμετρικά τον Αμβρακικό να βρεθείτε στο Μενίδι. Λίγο έξω από τη Κόπραινα και σε απόσταση 900 περίπου μέτρων βρίσκεται ο περίφημος φάρος της Κόπραινας, το πιο γνωστό και εξέχον αξιοθέατο της περιοχής. Αξίζει να περπατήσετε ως εκεί και να θαυμάσετε τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Μάλιστα στο πρώην κτήριο του φαροφύλακα λειτουργεί και μουσείο Φάρων.

 

Βαγγέλης Παντιώρας  VK Villas  Stathis Rental Apartments

 2006 - 2019 | sellades.com

Η ιστοσελίδα λειτουργεί με χορηγία της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας