Τράπεζα Αίματος Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας

Βράβευση εθελοντών Αιμοδοτών

Έδωσες Αίμα, δώσε τώρα θα σου χρειαστεί!

Το υψηλό αίσθημα προσφοράς της εθελοντικής αιμοδοσίας είχε την τιμητική του, στην εκδήλωση κοπής πίτας και τον ετήσιο χορό της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας, που έγινε στις 19 Ιανουαρίου. Έτσι, για αυτό το λόγο, οι αιμοδότες της Τράπεζας της Αδελφότητας (η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη δραστηριότητα) βραβεύτηκαν με τιμητικούς επαίνους ,οι οποίοι  δόθηκαν στους αιμοδότες από τον ιατρό Αντώνη Κοντό. 

 Ο κ. Κοντός αφού συνεχάρη  το Δ.Σ της Αδελφότητας για την μεγάλη προσφορά του στον πολιτισμό,στα ήθη και τα έθιμα του  τόπου μας, ευχήθηκε καλή χρονιά στους  παρευρισκόμενους εκ μέρους της  Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Στη συνέχεια συνεχάρη επίσης την Αδελφότητα για την Τράπεζα της Αίματος που έχει δημιουργήσει  και είπε:        

  "Αισθάνθηκα, ειλικρινά πάρα πολύ άσχημα όταν, ως νέος παιδίατρος στο νοσοκομείο παιδιών" Π. & Α. Κυριάκου ", είδα ότι για να μεταφέρουμε κάθε μήνα παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, εισάγουμε αίμα από την Ελβετία.

 Δεν είναι δυνατό είπα  μέσα μου! Δεν μπορούν οι Ελβετοί να αγαπούν τα παιδιά μας περισσότερο από εμάς! Πως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, αφού εμείς οι Έλληνες είμαστε λαός του μεγάλου εθελοντισμού και της προσφοράς; 

  Σίγουρα η αιτία βρίσκεται στην όχι καλή πληροφόρηση.

 Πολλοί φοβούνται, ότι αν δώσουν λίγο αίμα, αυτό θα τους λείψει για πάντα από το σώμα τους! Λίγοι γνωρίζουν πως το αίμα που αφαιρείται αντικαθίσταται μέσα σε λίγη ώρα, και ότι αυτό  κάνει καλό στον οργανισμό του αιμοδότη. Με λίγα λόγια λίγοι γνωρίζουν ότι όταν δίνουν λίγο αίμα κάνουν καλό στον οργανισμό τους και όχι κακό. Άλλωστε πριν από την λήψη του αίματος, ο γιατρός εξετάζει τον εθελοντή αιμοδότη για να βεβαιωθεί ότι είναι πολύ καλά στην υγεία του και ότι μπορεί να δώσει αίμα. 

 Μου έκανε όμως μεγάλη εντύπωση, λέει ο κ. Κοντός, όταν μια συνάδελφος που πάσχει από μεσογειακή αναιμία και μεταγγίζεται κάθε μήνα, μου αποκάλεσε εκείνους που δίνουν αίμα και όχι αιμοδότες, όπως τους λέμε όλοι μας, αλλά ως "άνθρωποι που δίνουν ζωή"!Ποτέ δεν είχα σκεφτεί πως αφιερώνοντας 5-10 λεπτά από το χρόνο μας, δίνοντας λίγο αίμα, αυτοί που το έχουν ανάγκη και το παίρνουν λένε πως τους δώσαμε ζωή! 

Είναι πολύ ευχάριστο συναίσθημα να σου λέει κάποιος μου έδωσες ζωή!

Το παράξενο όμως είναι ότι πολλοί θυμούνται την τράπεζα του αίματος μόνο όταν έχουν ανάγκη για αίμα! Τότε απεγνωσμένα τηλεφωνούν σε φίλους και γνωστούς για να τρέξουν να δώσουν αίμα, γιατί σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που έχει συμβεί κάποιο μεγάλο τροχαίο ατύχημα, ή πρέπει να κάνει κάποια επείγουσα χειρουργική επέμβαση! Όταν όμως είναι να δώσουν αίμα παρουσιάζονται πολλοί λιγότεροι. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει στους περισσότερους Συλλόγους που έχουν τράπεζες αίματος.

Πρέπει λοιπόν να εκπαιδεύσουμε τις νέες γενιές, να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας, στις αξίες της αλληλοβοήθειας, της εθελοντισμού, της προσφοράς και της εθελοντικής αιμοδοσίας.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βαγγέλης Παντιώρας  VK Villas  Stathis Rental Apartments

 2006 - 2019 | sellades.com

Η ιστοσελίδα λειτουργεί με χορηγία της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας