Τράπεζα Αίματος Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας

Έφυγε από τη ζωή ο Αλέκος Κιτσάκης

Έφυγε από τη ζωή  το πρωί της Δευτέρας 2 Φεβρουαρίου το «Αηδόνι της Ηπείρου»,  ο γνωστός σε όλους τραγουδιστής Αλέκος Κιτσάκης, που με τα τραγούδια του μεγάλωσαν γενιές και γενιές.    

   Ο Αλέκος Κιτσάκης άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες. Να θυμίσουμε πως ο Αλέκος Κιτσάκης μετά από επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο το 2005, για να πει τα κάλαντα στον Ηπειρώτη φίλο του, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, επιστρέφοντας στο σπίτι υπέστη έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Αλέκος Κιτσάκης γεννήθηκε στο Ριζοβούνι του Νομού Πρέβεζας το 1934 και έμεινε ορφανός σε νεαρή ηλικία.

Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1946, όπου άρχισε να συμμετέχει σε εκδηλώσεις της Ηπειρώτικης Ομοσπονδίας καθώς και σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο θέατρο Rex με τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Εκεί, η πριγκίπισσα τότε Φρειδερίκη ενθουσιασμένη τον πήρε μαζί της στο παλάτι, όπου και διέμεινε για μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στο Οικοτροφείο Κέρκυρας (Αχίλλειο Ίδρυμα) και τον Σεπτέμβριο 1949 στάλθηκε στη Μέση Γεωπονική Σχολή Πατρών (Σκαγιοπούλειο Ορφανοτροφείο) όπου παράλληλα σπούδασε στο Ωδείο Πατρών, έψελνε στην εκκλησία και παρουσιαζόταν σε εκπομπές δημοτικού τραγουδιού στο ραδιόφωνο.Με την επιστροφή του στην Αθήνα συμμετείχε σε εκπομπές της ΕΡΤ, ενώ εξασφάλισε, με τη βοήθεια του Μανόλη Καλομοίρη, υποτροφία στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Αν και ξεκίνησε τις σπουδές, δεν τελείωσε λόγω στράτευσης. Συνεργάστηκε με την ODEON του Μίνωα Μάτσα και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη μουσική βιομηχανία. Υπολογίζεται ότι έχει ηχογραφήσει περίπου 2.500 τραγούδια. Συνεργάσθηκε με την Καίτη Γκρέι, τον Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρινέλλα, τη Ρίτα Σακελαρίου, την Τζένη Βάνου, τον Περικλή Περράκη, τον Βασίλη Σούκα, τον Στάθη Κάβουρα και πολλούς ακόμα καλλιτέχνες.                                              Έγραψε την δεκαετία του 1970 τον ύμνο της αγαπημένης του ομάδας του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων, στα Ιωάννινα. ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ! 

Καλλιτεχνικό έργο - Ημερολόγιο

  • Έτος 1954: Γραμμοφωνεί τα τρία πρώτα τραγούδια με τον Βάιο Μαλλιάρα τον κλαρινίστα.
  • Έτος 1956: Γραμμοφωνεί τα εξής τέσσερα τραγούδια: "Βλαχοθανάσης", "Βασίλω μου σ' αντάμωσα", "Λίτσα Βαγγελίτσα μου" και "Περιστεράκια όμορφα".
  • Έτος 1960: Ηχογραφούνται «Οι κλέφτες», το «Πάμε στο λόγγο για ξύλα μωρ Λένη», όπως και το «Άσπρο τριαντάφυλλο κρατώ» που έκαναν το καθένα πάνω από 500.000 πωλήσεις. Με τις επιτυχίες αυτές έκανε τον Μίνω Μάτσα και ήταν πολύ ικανοποιημένος.
  • Έτος 1965: Κυκλοφόρησε ο πρώτος μου μεγάλος δίσκος με 12 τραγούδια και με τίτλο «ΑΛΕΚΟΣ ΚΙΤΣΑΚΗΣ, Το Αηδόνι της Ηπείρου».
  • Έτος 1970: Ηχογραφούνται το «Αγάπη ξημέρωσε φεύγω», το «Τζουμέρκα μου περήφανα» και το «Στης Πάργας τον ανήφορο» (το είχε γράψει το ’64-65’) και έγινε διεθνής επιτυχία.Σημειώνεται ότι λόγω του τουρισμού της Πάργας το τραγούδι αυτό είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη.
  • Έτος 1976: Συναυλίες στο Ali Baba Center της Νέας Υόρκης για ένα μήνα. Του προτάθηκε αμοιβή 3.000 δολάρια ημερησίως και αρνήθηκε.
  • Έτος 1982: Συναυλία στο Τορόντο του Καναδά. 120.000 ακροατές.
  • Έτος 1983: Συναυλίες στην Αυστραλία: Πήγε 10 φορές.
  • Έτος 2005: Κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Προβλήματα υγείας
  • Έτος 2011: Η εταιρεία MINOS-EMI κυκλοφόρησε ένα διπλό CD με γενικό τίτλο «40 χρυσές επιτυχίες, Αλέκος Κιτσάκης, το Αηδόνι της Ηπείρου.

 πηγή:http://el.wikipedia.org/

   

 2006 - 2018 | sellades.com

Η ιστοσελίδα λειτουργεί με χορηγία της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας