Η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κωνσταντόπουλου ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της το 2006.

Για ποια συνεργασία μιλάμε;

Προχθές, στο καφενείο του Στάθη, ειπώθηκε ότι ο Σύλλογος του χωριού μας, ο «ΠΥΡΣΟΣ», ενδέχεται να πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, ώστε αυτή να αποφασίσει το πλαίσιο συνεργασίας του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομποτίου, μετά την ανάδειξη του θέματος που σχετίζεται με την παραχώρηση της αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας. Χθες, στις 2 Φεβρουαρίου 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου, το Διοικητικό Συμβούλιο του «ΠΥΡΣΟΥ» αποφάσισε, με πλειοψηφία, να πραγματοποιήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση για το πώς θα συνεργάζεται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομποτίου.

Αυτό είναι πρωτοφανές και πρωτάκουστο, να ζητούν δηλαδή τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΠΥΡΣΟΥ» να αποφασίσει το χωριό το πώς θα συνεργάζονται οι δύο Σύλλογοι.

Για ποια συνεργασία μιλάμε όμως σήμερα;

Το Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου:

Μόνο του αποφάσισε τη δημιουργία μουσικού εργαστηρίου.

Μόνο του έστειλε αίτηση στις 23/09/2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νικολάου  Σκουφά, με την οποία ζητούσε την αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας.

Μόνο του αποφάσισε το πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος και πώς θα λειτουργεί το μουσικό εργαστήρι.

Μόνο του αποφάσισε/υπολόγισε και ανέλαβε τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση του όλου εγχειρήματος, προφανώς επειδή έχει  πλούσιο ταμείο ή χρηματοδότες με χοντρό πορτοφόλι.

Μόνο του τα αποφάσισε και μόνο του τα οργάνωσε όλα.

Έτσι, αρχές Οκτώβρη  επισκέφτηκε το Συμβούλιο του «ΠΥΡΣΟΥ» για να ανακοινώσει τα παραπάνω και να ζητήσει τη συνεργασία τους, όπως είπε, δηλαδή «την ανοχή σας και να μην μας ΚΥΝΗΓΗΣΕΤΕ». Τι αλήθεια γνωρίζουν ότι έχουν κάνει και τι έχουν αποφασίσει και σκέφτονται να κάνουν και ζητούν να μην τους ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΝ;

Οι  απολυταρχικές εξουσίες, όταν εισβάλλουν σε ένα χώρο πάντα προσπαθούν να βρουν κάποιους «συνεργάτες», ώστε να είναι πιο εύκολη η δουλειά τους (αλλοτρίωση ιδεών-απαλλοτρίωση πραγμάτων).  Αυτές είναι πρακτικές με απόλυτο υπόβαθρο επικυριαρχίας αστικού ή απολυταρχικού καθεστώτος. Το να ζητούν-επιβάλλουν στον «ΠΥΡΣΟ» να αποφασίσει το πλαίσιο συνεργασίας με φόντο την επιστολή του προεδρείου της Αδελφότητας, θυμίζουν άλλες εποχές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Από τη μία θέλουν συνεργάτες-συνενόχους στις πρακτικές και τις ενέργειές τους και από την άλλη θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις άριστες σχέσεις «ΠΥΡΣΟΥ» και Αδελφότητας. Αν επιθυμούν, ας απαντήσουν οι ίδιοι στην επιστολή της Αδελφότητας και να μην εμπλέκουν τον «ΠΥΡΣΟ» στις όποιες αδυναμίες ή δυσκολίες τους.

Σαν να είναι πολύ πονηρούληδες εκεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομποτίου.

Τα παιδιά του «ΠΥΡΣΟΥ» είναι νέα και άπειρα σε τέτοιου τύπου διεργασίες· ταπεινά προτείνω, λοιπόν, να μην προχωρήσουν σε καμία Γενική Συνέλευση, αλλά να συνεχίσουν το έργο τους και τις δραστηριότητές τους, όπως και πριν. Δεν θα λύσει το οποιοδήποτε θέμα-πρόβλημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου η Γενική Συνέλευση του «ΠΥΡΣΟΥ», δεδομένου ότι οι χωριανοί μας έχουν τα δικά τους προβλήματα να λύσουν και αυτά τους αρκούν.

Η συνεργασία οποιασδήποτε μορφής ούτε γίνεται ούτε αποτυπώνεται σε κάποιες λέξεις και σε ένα χαρτί, όπως ζητούν από τον «ΠΥΡΣΟ». Η συνεργασία, αφού μιλάμε για τους Συλλόγους, γίνεται ισότιμα με ίσους όρους, με απόλυτη ειλικρίνεια, με αγαθές προθέσεις, με αλληλοκάλυψη και αλληλοβοήθεια, με ενέργειες και δράσεις που θα σφυρηλατούνται και θα παγιώνονται στο χρόνο, πέρα και πάνω από πρόσωπα. Ας αναγνωρίσει τη λάθος κίνησή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομποτίου, όσο είναι νωρίς, για το καλό όλων, και ας προβεί στις δέουσες ενέργειες. Άλλωστε, τις όποιες αντιδράσεις και ενστάσεις, που γνώριζαν ότι θα υπάρξουν, θα έπρεπε να τις έχουν προλάβει σε πρώτη φάση με σχετικές συζητήσεις και όχι σε δεύτερη φάση με τετελεσμένα και αποφασισμένα γεγονότα, γιατί τότε είναι πολύ αργά.

Αυτά τα λίγα, ήπια γραμμένα, χωρίς βασανιστικά ερωτήματα και αποκαλύψεις, που θα  μπορούσαν να είχαν γραφεί.

Γιάννης Ν. Χαβέλας, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΠΥΡΣΟΣ»

Υ.Γ. Το γεγονός ότι δημοσιοποιείται κείμενό μου μετά από 15 χρόνια αποχής, νομίζω ότι έχει τη σημασία του αλλά και τη βαρύτητά του, για κάθε ενδιαφερόμενο.

    

 2006 - 2024 | sellades.com

Η ιστοσελίδα λειτουργεί με χορηγία της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας