Η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κωνσταντόπουλου ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της το 2006.

Ένα μικρό κομμάτι ιστορίας

Επειδή τα Σελλαδίτικα Νέα γράφουν αλλά και καταγράφουν την ιστορία του χωριού μας, σας παραθέτουμε ένα άρθρο από το φύλλο του Δεκεμβρίου 1993 υπ’ αριθμόν 67 (που αναδημοσιεύθηκε επίσης το Δεκέμβριο του 2016 στο υπ' αριθμόν 187 φύλλο των Σελλαδίτικων Νέων)  το οποίο περιγράφει πώς οικοδομήθηκε το Νηπιαγωγείο και πώς διαμορφώθηκε η τρίτη αίθουσα του Σχολείου. Το κείμενο υπογράφει ο αείμνηστος δάσκαλος του χωριού μας Νικόλαος Χαβέλας.

Σχολικά κτίρια και Συνεταιρισμός

Στα εγκαίνια του γραφείου του Συνεταιρισμού, ο αγαπητός πρόεδρος κ. Πάνος Τζουβάρας αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Συνεταιρισμού, από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα.

Εγώ θα αναφερθώ σε δύο αξιόλογα έργα που έγιναν με χρήματα του Συνεταιρισμού και στολίζουν το χωριό μας.

Το σχολικό έτος 1949-1950 υπηρέτησα στο διθέσιο Δημοτικό Σχολειό μας που είχε πολλά παιδιά, με απόσπαση, και το επόμενο έτος με μετάθεση (οργανική θέση) μέχρι της απολύσεώς μου.Επί προεδρίας στο Συνεταιρισμό του μακαρίτη Χρήστου Ζορμπαλά και ταμία του επίσης μακαρίτη Στέργιου Λαμπρόπουλου, το σχολειό προήχθη σε τριθέσιο, όμως τρίτη αίθουσα διδασκαλίας δεν υπήρχε. Κατόπιν πολλών παραστάσεων και ενεργειών μου, απεσπάσθη από το Συνεταιρισμό μας το σεβαστό, για την εποχή εκείνη, χρηματικό ποσό των 20.000 δρχ. Με τα χρήματα αυτά και την επίβλεψη των εργασιών από το μηχανικό της Νομαρχίας Άρτας κ. Πάγκαλο διεμορφώθη ο χώρος κατοικίας του δασκάλου και το γραφείο του σχολείου κι έγινε η τρίτη αίθουσα διδασκαλίας. Αυτό είναι το πρώτο έργο. Το δεύτερο είναι το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Νηπιαγωγείο μας.

Στο σχολειό μας λειτουργούσαν μαθητικά συσσίτια. Μαγερειό και εστιατόριο είχαμε στο παλιό σχολειό (Ξενώνας Αγίου Γεωργίου).Η μετάβαση όμως των παιδιών από το σχολειό στο εστιατόριο δημιουργούσε πολλά προβλήματα με τα πολλά νερά και τα κρύα τους χειμερινούς μήνες. Κατόπιν πάλι ενεργειών μας, όταν ήταν ταμίας του Συνεταιρισμού ο μακαρίτης Νάκος Νάνος, εξουσιοδοτημένος από το διοικητικό συμβούλιο, άρχισε τους θερινούς μήνες στο χώρο του σχολείου εργασίες ανέγερσης οικοδομής για τη στέγαση του μαγειρείου και εστιατορίου, με έξοδα του Συνεταιρισμού.

Το επόμενο όμως σχολικό έτος σταμάτησαν τα συσσίτια και, μαζί με αυτά, οι εργασίες της οικοδομής. Αργότερα, το οικοδόμημα στεγάστηκε, τελειοποιήθηκε και σήμερα στεγάζει το Νηπιαγωγείο.Και τα δύο αυτά έργα έγιναν με χρήματα του Συνεταιρισμού μας, ο οποίος και σήμερα πολλά μπορεί να προσφέρει στο χωριό μας.

 ΝΙΚΟΛΑΣ ΧΑΒΕΛΑΣ

Αναδημοσίευση από το πρόσφατο φύλλο της εφημερίδας "Τα Σελλαδίτικα Νέα"

    

 2006 - 2024 | sellades.com

Η ιστοσελίδα λειτουργεί με χορηγία της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας