Η ιστοσελίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κωνσταντόπουλου ο οποίος ήταν ο ιδρυτής της το 2006.

Έδωσες Αίμα; Δώσε τώρα, γιατί δεν ξέρεις πότε θα σου χρειαστεί!

Αιμοδοσία σήμερα Σάββατο 27 Απριλίου, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Σελλαδιτών στο Γενικό κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, για ενίσχυση των αποθεμάτων της.

 

 

Γίνεται κι εσείς εθελοντές Αιμοδότες στην Τράπεζα Αίματος της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας, όποιος επιθυμεί να προσφέρει αίμα, μπορεί να μεταβεί σε οποιαδήποτε νοσοκομείο αρκεί να αναφέρει ότι, το αίμα που προσφέρει να καταχωρηθεί στην Τράπεζα Αίματος της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας (Γεν. Νοσοκομείο Αρτας), με αριθμό μητρώου στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών 10312.

 

Πέρα από τη σημαντική κοινωνική της διάσταση, η αιμοδοσία μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την υγεία του αιμοδότη.

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, η δωρεά αίματος μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου, ενώ ο αιμοδότης καίει 650 θερμίδες για κάθε 568 ml αίματος που δίνει.

Το γεγονός οφείλεται στη μείωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου που έχουν συνήθως οι αιμοδότες.

 

 Ο σίδηρος επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του, τόσο πιο «πηχτό» είναι το αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της οξείδωσης της χοληστερόλης, η οποία επηρεάζει την πυκνότητα του αίματος και δημιουργεί αυξανόμενη τριβή καθώς διέρχεται από τα αιμοφόρα αγγεία. Η τριβή προκαλεί φθορές στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.
 Επειδή μέσω της προσφοράς αίματος, αφαιρείται από τον αιμοδότη αρκετός σίδηρος, «αραιώνει» το αίμα.

Ποια είναι τα οφέλη

-Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά είναι λιγότερα στους αιμοδότες ηλικίας 43 έως 61 ετών, οι οποίοι δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο.

 -Μελέτη σε 2.682 άνδρες από την Φινλανδία έδειξε πως όσοι ήταν αιμοδότες διέτρεχαν κατά 88% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με όσους δεν ήταν.

-Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI) συσχέτισε τον αυξημένο σίδηρο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου – ίσως επειδή ο πολύς σίδηρος αυξάνει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οργανισμό. Η αιμοδοσία δύο φορές τον χρόνο, όμως, μειώνει τη συχνότητα και τη θνησιμότητα από καρκίνο σύμφωνα με μία άλλη μελέτη, που διεξήχθη σε 1.200 εθελοντές και διήρκησε 4,5 χρόνια.

-Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι με κάθε αιμοδοσία ο οργανισμός καίει 650 θερμίδες κατά την διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος. Ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται μέσα σε 48 ώρες από την αιμοδοσία, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναπληρώνονται μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

 

Όλες οι μελέτες συνηγορούν ότι κάποιος πρέπει να είναι συστηματικός αιμοδότης για να αποκομίζει αυτά τα οφέλη.

Σελλαδίτικα Νέα - Αριθμός Φύλλου 219

Κυκλοφόρησε το πρόσφατο φύλλο (219 Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, 2024)της εφημερίδας μας και μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ Εδώ

 

 

 

 

 

Νέα Αύξηση Σοκ στα ΕΛΤΑ για Eφημερίδες και Περιοδικά

Από τη Δευτέρα 1η Απριλίου 2024 ισχύει ο νέος τιμοκατάλογος των ΕΛΤΑ, για τη διακίνηση του Τύπου (υπηρεσία Press Post).  Στις νέες τιμές, θα υπάρχει και η επιπλέον επιβάρυνση του Φ.Π.Α. 24 %, που δεν υπήρχε ως τώρα.

Τον περασμένο Ιούλιο είχε γίνει  ξανά  αναπροσαρμογή του βασικού τιμοκαταλόγου ταχυδρομικών τελών εσωτερικού[1]εξωτερικού, «σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1077/003/03-07-2023 εγκριτική απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ και την 1.3.1.1/14152/011.3/08.07.2022 από[1]φάση του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΛΤΑ» - όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Με τον νέο τιμοκατάλογο όπως βλέπετε και στη παρακάτω  παύει να ισχύει και η έκπτωση που είχε ο κάθε εκδότης, με βάση την προσωπική του σύμβαση και τον ετήσιο τζίρο χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει κάποια σχετική ενημέρωση από τα ΕΛΤΑ. Η  δική μας εφημερίδα μας «Τα Σελλαδίτικα Νέα»  λόγω  τακτικής έκδοσης   είχε μια μικρή έκπτωση κατά 25%, τώρα πάει κι’ αυτή… μας μιλάνε για μείωση και είναι ξεκάθαρη αύξηση.

Με αυτή την  τροποποίηση- αύξηση του τιμοκαταλόγου των ΕΛΤΑ  που έγινε βέβαια ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση  όπως συνηθίζουν τα ΕΛΤΑ.  Πριν από χρόνια είχαμε την κατάργηση της ταχυδρομικής ατέλειας η οποία  επιβλήθηκε το 2010 και  πάμε  στην από αύξηση σε αύξηση.

Η υπέρογκη αύξηση των ταχυδρομικών τελών οδηγεί με βεβαιότητα στο κλείσιμο (ίσως και αυτό θέλουν)  των μικρών εφημερίδων  των Συλλόγων και Αδελφοτήτων  που εκτός του αυξημένου εκδοτικού κόστους, επιβαρύνονται υπέρμετρα και για την αποστολή τους.                                                  

Συνεχίζουμε και βλέπουμε πόσο θα αντέξουμε…

 ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Επιτυχημένος ο ετήσιος χορός της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας

Με μεγάλη επιτυχία και σε πολύ ευχάριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή της Αποκριάς 17 Μαρτίου, στην αίθουσα δεξιώσεων «ΣΑΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» στο Περιστέρι Αττικής, η εκδήλωση κοπής πίτας και ο ετήσιος χορός  της Αδελφότητάς μας.

Στον όμορφο και φιλόξενο χώρο του «ΣΑΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» τα μέλη της Αδελφότητας Σελλαδιτών και οι φίλοι τους προσήλθαν μαζικά, παρόλο το τριήμερο της Καθαρά  Δευτέρας (που λείπει  ο περισσότερος κόσμος από την Αθήνα). Όλοι με  καλή  διάθεση και  αγάπη για την Αδελφότητα και το χωριό μας δημιούργησαν μια ευχάριστη -οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κώστας Ι. Χριστοκώστας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, ενώ κάλεσε στο βήμα τον Ηλία Μπούρα πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλάδων «ο ΠΥΡΣΟΣ» να απευθύνει χαιρετισμό. 

Την πίτα έκοψε κατόπιν επιθυμίας του Δ.Σ. όπως συνηθίζουμε κάθε χρόνο της Αδελφότητας ο Σπύρος Σαπρίκης, ιδρυτικό μέλος της Αδελφότητας και επί σειρά ετών στο διοικητικό συμβούλιο.

 

Την παράσταση έκλεψαν για ακόμη μια φορά τα μέλη του «Πυρσού» που ήρθαν αυθημερόν από το χωριό για να στηρίξουν και να παραβρεθούν την εκδήλωση μας, με αυτό τον τρόπο  στήθηκε το μεγάλο γνήσιο  Σελλαδίτικο γλέντι που κράτησε ως τις 9 το βράδυ και έκλεισε με το τραγούδι-χορό «πως το τρίβουν το πιπέρι».

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο χωριανός μας δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης Ηλίας Σαπρίκης. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκε ο Δημήτρης Μπακοδήμος από το  Στάνο Αιτωλοακαρνίας μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπνδίας Συλλόγων Βάλτου.

Από τις έξι (6) βασιλόπιτες που διατέθηκαν, η καθεμία περιείχε από ένα φλουρί – δώρα, τα οποία αναφέρονται παρακάτω

1.            Τριήμερη διαμονή στη Villa Stathis, στον Αγιο Νικήτα Λευκάδας από των χωριανό μας Στάθη Οικονόμου.

2.            Δωροεπιταγή αξιάς 60 ευρώ από Σουπερ Μάρκετ Σκλαβενίτης.

3.            Τοστιέρα, από Σουπερ Μάρκετ Γαλαξίας.

3.            Καφετιέρα φίλτρου από Σουπερ Μάρκετ Γαλαξίας.

4.            Μενού (2) ατόμων στην Ταβέρνα ο Παράδεισος, Πετρούπολη.

5.            (2) Πομάδες ανδρικών μαλλιών, προσφορά κομμωτηρίου Μαρία Μπακοδήμου, Μιαούλη 96 Αιγάλεω.

6.            Περιποίηση γυναικείων μαλλιών (αξίας 50 ευρώ) προσφορά κομμωτηρίου Μαρία Μπακοδήμου, Μιαούλη 96 Αιγάλεω.

Το Δ.Σ της Αδελφότητας Σελλαδιτών ευχαριστεί θερμά όλους όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση και όσους βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο,  ιδιαίτερα δε τον Πολιτιστικό Συλλόγο Σελλάδων «ο ΠΥΡΣΟΣ» που στήριξε την εκδήλωση ως μέγας χορηγός.

Επίσης ευχαριστούμε την ορχήστρα μας με το «δίκο» μας παιδί στο κλαρίνο, τον Βαγγέλη Παντιώρα, την Χρυσούλα Τζαμαλή και τον Πέτρο Πανάγο στο τραγούδι που κράτησαν αμείωτο το κέφι από την αρχή μέχρι το τέλος.

 

 

 

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΣΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Σελλαδίτικα Νέα 218

Σελλαδίτικα Νέα αριθμός φύλλου 218.

Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο της εφημερίδας μας και επειδή πολλοί συνδρομητές μας ρωτάτε συνέχεια γιατί «τα Σελλαδίτικα Νέα» δεν κυκλοφορούν στην ώρα τους, σας επισημαίνουμε ότι αυτό οφείλεται στις επαγγελματικές που έχουμε όλοι στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και στο τυπογραφείο-εκτυπωτήριο. Θα καταβάλουμε δε, κάθε δυνατή προσπάθεια να είμαστε συνεπείς.

Κοπή Πίτας - Ετήσιος Χορός 2024

Μετά από τέσσερα χρόνια -λόγω των περιορισμών της πανδημίας- ανταμώνουμε ξανά και  διοργανώνουμε τον ετήσιο χορό μαζί με την κοπή πίτας της Αδελφότητάς μας.

Έτσι λοιπόν, σας προσκαλούμε στην εκδήλωσή μας που θα γίνει την Κυριακή  17 Μαρτίου και ώρα 13:30 μμ, στην αίθουσα δεξιώσεων SALA«ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» στο Περιστέρι, κοντά στο σταθμό μετρό Ανθούπολη (Τελαμώνος 87).

Σα περιμένουμε όλους, με την καλή σας διάθεση για ένα κυριακάτικο – μεσημεριανό ξεφάντωμα, να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε.

  Τη διασκέδαση θα αναλάβει η ορχήστρα με τους παρακάτω μουσικούς: στο τραγούδι η Χρυσούλα Τζαμαλή και ο Πέτρος Πανάγος, ενώ στο κλαρίνο ο Βαγγέλης Παντιώρας.

Η τιμή της πρόσκλησης ανέρχεται στα 25 ευρώ με πλήρες μενού (δύο είδη σαλάτας, δύο είδη τυριών, λουκάνικο, τζατζίκι, και κυρίως πιάτο φιλέτο χοιρινό-φιλέτο μπούτι κοτόπουλο με πατάτες φούρνου και ρύζι), ενώ το κρασί (λευκό-ροζέ ΖΙΤΣΑ), μπύρα ΦΙΞ όπως και τα αναψυκτικά, απεριόριστα. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα κατόπιν συννενόησης για για παιδικό μενού.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ενημερώστε μας εως και Πέμπτη 15 Μαρτίου.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 6974607335  &  6974308760


    

 2006 - 2024 | sellades.com

Η ιστοσελίδα λειτουργεί με χορηγία της Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας